Seafolly TANKINI Badedrakt light blue - franksmobileautorepair.com Molo WAITON Regnjakke bunt

Seafolly TANKINI Badedrakt light blue

dmRUovBEP3

Seafolly TANKINI - Badedrakt light blue

Seafolly TANKINI - Badedrakt light blue

Materiale & vedlikehold

Overmateriale :  82% polyester 18% elastan

Fôr :  90% polyester 10% elastan

Vedlikeholdsråd :  Kan ikke tørkes i tørketrommel Maskinvask på 30°C Finvaskprogram

Produktdetaljer

Hals/utringning :  Firkantet

Mønster :  Print

Detaljer :  Dusker

Artikkelnummer :  S1983C013-K11

Seafolly TANKINI - Badedrakt light blue

Ideer

Bilde: Pixabay

Næringslivet har alltid tatt ansvar for sine ansatte og sine omgivelser.

Converse CHUCK TAYLOR ALL STAR BALLET Joggesko navy

Kjersti Knudsen Aarrestad

Publisert:

Oppdatert:

Globalisering, multinasjonale selskaper og teknologisk utvikling har ført til større avstand mellom næringslivet og kundene. Det har igjen resultert i krav fra kunder om mer åpenhet og informasjon om hvordan produktene man kjøper har blitt produsert, og i den sammenhengen har flere bedrifter begynt å jobbe med «Corporate Social Responsibility» (CSR), og å bruke CSR aktivt i markedsføringen av seg selv.

Er utviklingen mot at bedrifter tar mer samfunnsansvar bare et nytt uttrykk for den kapitalistiske logikken? Har profittjaget bare lært å uttrykke seg i etiske termer?

Mest mulig profitt

EU-kommisjonen har definert CSR som: «Et konsept der organisasjoner integrerer sosiale og miljømessige aspekter i sin virksomhet og i sitt samarbeid med interessenter på frivillig basis.» Videre kan CSR deles inn i hvorvidt den er altruistisk, etisk eller strategisk. Uansett er det noe bedrifter velger å gjøre, ikke noe de gjøre.

At selskaper tar frivillig og aktivt samfunnsansvar står dermed i kontrast til hvordan bedrifter tradisjonelt oppfattes å skulle operere i et kapitalistisk marked.

Bedriftseierne vil i en tradisjonell tolkning av markedet handle ut fra et ønske om å oppnå mest mulig profitt på kortest mulig tid. De handler da ut ifra egeninteresse, akkurat slik Adam Smith mente at de skulle gjøre: Hvis individer tar utgangspunkt i sin egeninteresse om å oppnå mest mulig velferd for seg og sine nærmeste, vil de også implisitt bidra til at samfunnet som helhet gjør det samme.

Les også Ulrik Hallén Øen: Lousy Livin Underwear UNICORN Boxer shorts white
.

Renommé, status og tillit

Egeninteresse er et vidt og viktig begrep. Det definerer et handlingsrom der fornuft og følelser møtes, og hvor individet gjør seg opp en mening om hvordan de vil bruke friheten det kapitalistiske markedet gir dem. Med friheten til å handle ut fra egeninteresse og profitt, følger også ansvar og makt: Man kan velge å handle umoralsk eller ulovlig for å oppnå mest mulig profitt, men det medfører en risiko for å bli både moralsk og juridisk dømt hvis man blir tatt.

Hvis man vil tjene penger over tid, er man avhengig av et godt renommé, status og tillit.

Man har utviklet lover og regler for å unngå at aktører bruker makten til å utnytte markedet. Bedrifter og næringsliv er dermed pålagt å ta noe samfunnsansvar uansett. Statens rolle er å sørge for forutsigbarhet og at alle parter tar ansvar ved å holde det de lover, slik at andre aktører kan stole på dem. Kunder og samfunnet ellers står fritt til å fordømme de som handler umoralsk, men ikke ulovlig. Å ta valg som avviker fra normene og reglene i samfunnet kan dermed være en svært kortsiktig strategi.

Ønsket om å oppnå størst mulig profitt har dermed et tidsaspekt: Hvis man vil tjene penger over tid, er man avhengig av et godt renommé, status og tillit. Kunder må ville komme tilbake, og man må ha tilgang til ansatte som kan gjøre en god jobb.

Egeninteressen til de fleste bedrifter handler dermed ikke utelukkende om å maksimere kortsiktig profitt, men å maksimere sannsynligheten for god avkastning over tid.

Gammelt og moderne samfunnsansvar

At bedrifter tar ansvar for omgivelser og ansatte er derfor ikke noe nytt.

Det finnes nok av historier om fabrikkeiere som utbetalte arbeidernes lønn til konene for at mennene ikke skulle drikke opp pengene, eller at de opprettet skoler for barna til arbeiderne. Selv om handlingene kan oppfattes som en form for veldedighet, var de også basert på egeninteressen om a ha arbeidere som fungerte godt i hverdagen og muligens også å ha tilgang til gode arbeidere i fremtiden. I retur fikk fabrikkeierne mer motiverte arbeidere, større produsert kvantum, bedre renommé og høyere salgstall.

I en mer moderne setting jobber Facebook og Google for bedre individuelt personvern, mens Statoil, Shell og andre olje- og gasselskaper fronter globale løsninger med CO 2 -prising og satser på forskning innen fornybar energi. I tillegg finnes det investeringsselskaper som Ferd som satser på sosialt entreprenørskap. Selv om handlingene har en verdi i seg selv og kan oppfattes som altruistiske og etiske, er de også strategiske og medfører profittmuligheter.

Både den gamle og moderne versjonen av å ta samfunnsansvar kan dermed fint tolkes som en naturlig del av en kapitalistisk markedsordning.

Profitt er samfunnsansvar

Det er med andre ord flere måter å oppnå profitt på. Å argumentere for at bedrifter bør jobbe for samfunnets beste uten å ta hensyn til profitten, henger derfor igjen i en utdatert forståelse om at det å tjene penger er knyttet til korrupsjon, griskhet og umoral.

Undersøkelser viser dessverre at norske bedrifter har et svært lite bevisst forhold til imaget sitt.

Profitt er ikke nødvendigvis negativt, og i mange sammenhenger har det fått et ufortjent dårlig rykte. Profitt, overskudd og avkastning er et uttrykk for at det er etterspørsel etter det bedriften selger, og at det er knapphet på varen eller tjenesten. Det mange ser ut til å glemme, er at næringslivets «profittjag» fører til skatteinntekter, arbeidsplasser og mesteparten av de økonomiske godene som folk nyter godt av i velferdsstaten.

Med noen forbehold kan man derfor si at profitt ER samfunnsansvar.

De som lykkes best

Ryktet næringslivet har blant unge i dag, ser ofte ut til å være negativt, noe som viser hvilken jobb næringslivet har å gjøre for å forbedre imaget sitt.

Her kan CSR og samfunnsansvar spille en stor rolle, både gjennom å vise hvilken historisk betydning næringsliv har hatt for nærmiljø og nasjonal verdiskapning, men også hva de bidrar med til fellesskapet i dag, både gjennom skatteinntekter og eventuelle pågående CSR-prosjekter.

Undersøkelser viser dessverre at norske bedrifter har et svært lite bevisst forhold til imaget sitt og sannsynligvis kunne hatt mye å tjene på å forbedre det .

Forskning ( TWINTIP Vinterkåpe brown
og her ) viser likevel at de som lykkes best med CSR og samfunnsansvar, er de selskapene som ikke først og fremst driver med CSR med tanke på profitt, men på prinsipielt grunnlag.

Selskaper som klarer å kommunisere at de genuint tror på at det det gjør over tid vil tjene både samfunnet, selskapet og ansatte, vil også tjene penger på strategien. Butikk og etikk kan derfor være to sider av samme sak.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.